HOME

Wednesday, September 26, 2012

Lala goreng berlada

 
Dah lama mencari lala, setiap kali pergi pasar...mesti cari lala. Mungkin bukan musim kottt...tapi minggu lepas, ehhh banyak pula cik lala ni kat pasar. Hahhh..apa lagi, beli la...x sabar dah ni nak makan lala...
 


BAHAN-BAHANNYA :-)
  •  1 kg lala segar cuci bersih dan toskan
  •  2 batang serai, dititik
  •  4 biji bawang merah, hiris halus
  •  3 ulas bawang putih, diketuk
  •  1 inci halia, diketuk
  •  1 camca besar sos tiram
  •  3 tangkai cili kering, hiris serong dan rendam dengan air panas
  •  Sedikit garam
  •  2 camca besar minyak untuk menumis
 
CARA MEMBUATNYA :-)
 
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili kering dan goreng hingga wangi. Masukkan bawang hiris, bawang putih, halia dan serai. Kacau rata.
  2. Tambah sos tiram, gaul rata dan masukkan lala. Gaul hingga rata. Tuang sedikit air (anggaran 1/3 cawan). Tutup kuali dan masak 5 minit dengan api kuat. Kacau rata sehingga cengkerang lala kemerahan dan tambah sedikit garam jika perlu.
  3. Kalo nak ada bau wangi sket, boleh tambah daun 2 helai limau purut. Dah pon siapppp...sedia untuk dihidangkan...


No comments:

Post a Comment