HOME

Sunday, September 23, 2012

Jom belajar masak kuah lodeh

 
 

BAHAN KUAH LODEH :


  • 1/4 biji kobis bulat, dihiris, cuci dan toskan
  • 15 tangkai kacang buncis, hiris serong
  • 2 keping tauhu keras, dadu besar
  • 70 gram fucuk, potong kecil dan rendam hingga lembut
  • 2 keping tempe, didadu
  • 1/2 biji sengkuang, hiris memanjang
  • 1 biji lobak merah saiz sederhana, hiris memanjang
  • 1 cekak soo hoon, kerat
  • 2 batang serai, dititik
  • 1/2 inci lengkuas, dititik
  • 1.5 liter santan cair
  • 400 ml pati santan
1/3 camca teh serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
 
BAHAN KISAR HALUS :
  • 2 biji bawang besar
  • 4 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 camca besar ketumbar
  • 1/2 camca teh jintan kasar
  • 1/2 camca teh jintan halus
  • 1 camca besar penuh udang kering, rendam 10 minit dan toskan
 
BAHAN-BAHAN LAIN :
  • Nasi impit secukupnya
  • Sambal tumis

CARA MEMBUATNYA :-)
 

Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum, tambah 1/3 camca teh serbuk kunyit dan tumis sekejap lagi. Masukkan tempe, sengkuang dan lobak merah, kacau rata dan tuang santan cair. Biar mendidih. Tambah fucuk, kobis dan kacang buncis, gaul rata, biar sayur lembut. Masukkan soo hoon, tauhu dan tuang santan pekat. Masukkan garam dan gula secukup rasa, biar mendidih perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api dan sedia untuk dimakan...
 
 
 

No comments:

Post a Comment